Usein kysytyt kysymykset ammattipätevyydestä ja koulutuksista

 • Ketä ammattipätevyys koskee tavaraliikenteessä?

  Ammattipätevyyskoulutus koskee lähtökohtaisesti kaikkia C-luokan ajo-oikeuden omaavia. Tästä johtuen vaatimus koskee kuorma-autonkuljettajien lisäksi esimerkiksi liikennetraktorin kuljettamista, silloin, kun siihen tarvitaan C-luokan ajo-oikeus. Pääsäännöstä on annettu lainsäädännössä muutamia vähäisiä poikkeuksia. Esimerkiksi henkilökohtaiset ajot ilman ammattipätevyyttä ovat mahdollisia.

 • Entä henkilöliikenteessä?

  Ammattipätevyys koskee lähtökohtaisesti kaikkia D1- tai D-luokan ajo-oikeuden omaavia henkilöitä.

  Samassa taloudessa asuvia saa kuljettaa linja-autolla ilman ammattipätevyyttä, kun linja-auto on jonkun heistä omistuksessa.

 • Mistä koulutusta saa?

  Ammattipätevyyden jatkokoulutusta antavat TraFin ja OPM:n hyväksymät koulutuskeskukset (esim. Koulutustiimi ViisiPäivää Ky).

 • Ajan työkseni yksityisliikenteeseen rekisteröityä kuorma-autoa. Koskeeko ammattipätevyyskoulutus vain ammattiliikenteessä toimivia kuljettajia? Onko minun osallistuttava koulutuksiin?

  Ammattipätevyyttä ei ole rajattu millään tavoin siihen, onko ajoneuvo rekisteröity ammatti- vai yksityisliikenteeseen, joten ammattipätevyys- ja koulutusvaatimus koskee myös sinua, jos ajat muita kuin yksityisiä ajoja.

 • Yrityksessämme on kuorma-auto, jolla varastomiehemme käyvät yrityksen asioilla pari-kolme kertaa viikossa. Tarvitseeko heillä olla ammattipätevyys?

  Kyllä tarvitsee, mikäli henkilö ei hae tavaroita, joita hän työssään tarvitsee. Jos henkilö hakee tavaroita varastoon tai muuten yrityksen käyttöön, niin hänellä tulee olla ammattipätevyys.

 • Olen töissä rengasliikkeessä rengasasentajana. Haen keskimäärin kerran viikossa kuorma-autolla renkaita keskusvarastolta. Koskeeko ammattipätevyysvaatimus minua?

  Kyllä koskee.

 • Sisältyykö koulutuksiin pakollisia osioita tai kokeita?

  Viidestä jatkokoulutuspäivästä yhden on oltava ennakoivan ajon koulutus. Muut päivät voidaan valita TraFin hyväksymistä koulutuspäivistä kuljettajan tarpeiden mukaisesti. Jatkokoulutuspäivä ei sisällä koetta.

  Jotkin kortti/lupakoulutukset edellyttävät kokeen suorittamista (esim. Työturvallisuus- tai Tieturvakortti), mutta näissä katsotaan jatkokoulutuspäivä suoritetuksi ennen kokeen alkua.

 • Olen nyt käynyt kaikki 5 direktiivipäivää ja ammattipätevyyteni päättyy vuoden päästä. Milloin minun kannattaa hakea jatkoa ammattipätevyydelle?

  Jatkokoulutuspäivät kannattaa käydä hyvissä ajoin, mutta jatko ammattipätevyydelle kannattaa hakea vasta kuusi kuukautta ennen nykyisen päättymistä. Silloin seuraava viisivuotisjakso käynnistyy nykyisen päättymisestä. Jos otat merkinnän aiemmin, uusi viisivuotisjakso alkaa viimeksi käydyn koulutuksen koulutuspäivästä. 

 • Millä tavalla ammattipätevyys todistetaan poliisille maantievalvonnassa?

  Ammattipätevyys todistetaan erillisellä ammattipätevyyskortilla tai ottamalla merkintä ammattipätevyydestä ajokorttiin.

 • Millä aikataululla jatkokoulutukset on käytävä?

  Ammattipätevyyden jatkokoulutus käydään viiden vuoden jaksoissa. Kukin viisivuotisjakso sisältää viisi koulutuspäivää. Päivät voidaan käydä erillisinä esimerkiksi päivä vuodessa.

  Uusille kuorma- ja linja-autonkuljettajille viisivuotisjakso käynnistyy perustason ammattipätevyystodistuksen päivämäärästä.

 • Voiko yrityksen huoltohenkilökunta viedä linja-autoyrityksessä linjalla rikkoutuneen linja-auton tilalle toista linja-autoa ilman ammattipätevyyttä?

  Kyllä, asentaja voi viedä vara-auton linjalle, samalla kun rikkoutunut auto haetaan pois.

 • Ajan päätyökseni kuorma-autoa ja silloin tällöin linja-autoa. Tarvitseeko minun käydä koulutuspäivät sekä tavara- että henkilöliikenteessä?

  Henkilöliikenteen jatkokoulutuspäivä käy tavaraliikenteen jatkokoulutuspäiväksi ja päinvastoin, eli yhteensä 35 tuntia päivittää sekä henkilö- että tavaraliikenteen ammattipätevyyden.

 • Tuleeko kunnan työntekijöillä olla voimassa ammattipätevyys, vaikka he ajavat vain kunnan omia ajoja – kuljettavat henkilöitä ja erilaista tavaraa sekä esim. auraustoiminta?

  Kyllä kuljettajilla tulee olla ammattipätevyys. Kunnan, kuntayhtymien, kaupunkien, energialaitoksien yms. julkisyhteisöiden kuljettajat kuuluvat ammattipätevyyden piiriin.

Lähteet: TraFi, SKAL Eino Simonen

Lisää kysymyksiä ja vastauksia tästä

iFind

ViisiPäivää löytyy nyt myös suositusta iFind-sovelluksesta. Lataa älypuhelimeesi ilmaiseksi iFind saadaksesi ajantasaiset tiedot koulutuksista ja tarjouksista myös autossa – laita meidät vain suosikkeihin.

Tykkää meistä facebookissa ja voit voittaa koulutuspäivän

Käy tykkäämässä sivustamme, saat ensimmäisenä tietoa ajankohtaisista asioista ja tapahtumista. Voit tietysti myös ottaa meihin yhteyttä Facebook-sivun kautta. Lisäksi voit voittaa omavalintaisen koulutuspäivän. Arvomme voittajan kaikkien tykkääjien kesken 31.12.2020. Voittajalle ilmoitetaan voitosta facebookissa.

© Copyright Koulutustiimi ViisiPäivää Ky 2020. Kaikki oikeudet pidätetään.

Web design by 506 ikkunaa